Cake popsicles - ciasteczkowe lody

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Cake popsicles to inaczej ciasteczkowe lody. Popsycles to ciasto czekoladowe albo biszkoptowe, połączone z masłem, czekoladą, nutellą i serkiem. Popsycles są uformowane w formie silikonowej z patyczkiem. Popsycles, są zanurzane albo smarowane polewą czekoladową. Udekorowanego są w/g własnego pomysłu. Cake popsicles, nadają się na dekorację tortu, albo na imprezę dla dzieci jako mono porcja.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 10,08,2023
    CIASTO CZEKOLADOWE:
    -300 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -10 jajek
    -180 g. drobnego cukru
    -300 g. mąki tortowej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA NA POPSY:
    -1300 g. ciasta czekoladowego
    -100 g. czekolady mlecznej
    -100 g. masła
    -250 g. mascarpone
    -100 g. nutelli

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady

    ESY-FLORESY:
    -100 g. białej czekolady
    -barwnik zielony, jadalny

    DEKORACJE:
    -300 g. masy z mleka w proszku
    -posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cake pops Ciasto czekoladowe

Cake popsicles - ciasteczkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 1. ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok. 30-35 min.(sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 2. Ciasto połamać i rozkruszyć na żwirek. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem i ostudzić. Do ciasta dodać mascarpone, nutellę i masło i czekoladą. Wszystko razem rozdrobnić i zagnieść.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 3. Przygotować formy silikonowe do lodów. Patyczki minimalnie powciskać do otworów.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 4. Nabierać po kawałeczku masy i dokładnie powpychać w zagłębienia w foremkach. Następnie patyczki wepchnąć głębiej. Gotowe schłodzić z godzinę w lodówce. (W dużo przepisach jest, żeby zamrażać te popsclesy. Ja nie jestem zwolenniczką, zamrażania. )
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 5. polewa- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do letniego. Smarować polewę pędzelkiem, albo maczać w niej lody.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 6. Odkładać do zastygnięcia, można schłodzić.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 7. dekoracje- Wcześniej zrobić dekoracje z masy z mleka w proszku.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 8. esy- Czekoladę rozpuścić nad parą i zafarbować na zielono, można na inny kolor. Ostudzić do letniego i przelać do rożka papierowego. Polewać ciasteczkowego loda w esy-floresy i od razu układać ozdoby i posypywać cukrowym maczkiem.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 9. Gotowe odłożyć do lodówki.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody 10. Cake popsicles, nadają się na dekorację tortu, albo na imprezę dla dzieci jako mono porcja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować