CAKE POPS czyli ciasteczkowe lizaki

  • wyświetlono: 2491 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Te urocze lizaki świetnie sprawdzają się na przyjęciach, Są pyszne i wyglądają zjawiskowo.Każdy może stworzyć swoje indywidualne cake pops zmieniając kolor czekolady i dodatków.

  • 280min

Składniki

Na ciasto:
kostka margaryny
1,5 szkl cukru
około 0,5 kg maki
1 szkl mleka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
4 jajka

Wykończenie:
200 g nutelli
350 g gorzkiej czekolady
200 g serka mascarpone
kolorowe posypki***
biała czekolada***
barwnik spożywczy np żółty
specjalne patyczki do cake pops lub patyczki do lodów
kolorowe wstążki

Sposób przygotowania przepisu:

CAKE POPS czyli ciasteczkowe lizaki

  • 1. Ciasto (babka mleczna) :
    1. Utrzeć cukier z margaryną.
    2. Dodawać stopniowo żółtka (cały czas ucierając)
    3. Dodać make z proszkiem do pieczenia mleko i zapach śmietankowy.
    4. Dodać ubitą pianę z białek.
    5.*Piec w 180*C do uzyskania rumianego koloru.
  • image-0cwd45n2. Wykonanie cake pops:
    1. Zimna babkę pokruszyć.
    2. Rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę
    3. Dodać czekoladę nutelle i mascarpone do okruszków
    4. wymieszać/Zagnieść
    5**. Z masy formować kulki o średnicy ok 4 cm i odkładać na plaski talerz
    6. włożyć do lodówki na około 45 min.
    7. W czasie chłodzenia kulek przygotować patyczki posypki i zabarwic biała czekoladę kilkoma kroplami barwnika rozpuszczoną w kąpieli wodnej
    8. Maczamy około 3 cm patyczka w cieplej czekoladzie i wkładamy do około 2/3 wielkości kulki.
    9. nadziane lizaczki włożyć ponownie do lodówki na ok 40 min
    10. cake popsy zanurzamy w czekoladzie trzymamy je poziomo i okręcamy w około jego osi aby nadmiar polewy spłynął
    11. posypujemy posypką i wstawiamy np do szklanki (żeby były pionowo) a następnie do lodówki na około 45 min.
    12. dekorujemy kokardkami

Porady

*Przy pieczeniu ciasta aby się upewnić czy jest gotowe można nakłuć je drewnianym patyczkiem jeśli po wyjęciu będzie suchy znaczy ze babkę można wyciągać a jeśli nie powinna się jeszcze piec.
** Jeśli masa jest zbyt zadka można dodać pokruszone biszkopty, jeśli zbyt twarda dodać mascarpone.
*** Zamiast kolorowych posypek i białej czekolady można użyc gorzkiej i np drobno posiekanych orzechów lub wiórek kokosowych

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie_życieprzyjęcie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczkowe lizaki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasteczkowe lizaki

Zrobiłam je na otarcie łez mojego...

image-1yy1grf

Dodane przez: zjedzmy_troche_slodkosci

Reniferowe cake popsy

Herbaciano- miodowe cake popsy...

Cake pops

Dodane przez: Gia_Gia

Cake pops

zwane również ciastem na patyku...

image-11ecmqi

Dodane przez: zjedzmy_troche_slodkosci

Bałwanki cake popsy

Czekoladowe cake popsy z kandyzowaną...

cake pops

Dodane przez: zlotko

cake pops

lubię bo można je przygotować z...

Śnieżne cake pops

Dodane przez: judik

Śnieżne cake pops

Pyszne słodkości w formie ciasteczkowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE