REKLAMA

Cake pops w stylu Krainy lodu

wyświetlono: 179 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Cake pops w stylu Krainy lodu

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 1 godz.

Składniki:

  • Cake pops:
    (ok. 12 sztuk)
    – ok. 230 g upieczonego ciasta (babka, keks bez dodatków, biszkopt),
    – 60 g serka mascarpone,
    - 2-3 łyżki frużeliny malinowej/wiśniowej,
    – 40 g roztopionej białej czekolady.

    Do dekoracji:
    – 250 g białej czekolady + wybielacz do czekolady + niebieski barwnik spożywczy (lub niebieskie candy melts),
    – olej kokosowy (kilka łyżeczek),
    – posypka kolorowa (w stylu frozen),
    – patyczki do cake pops lub papierowe słomki,
    – cukrowe śnieżynki,
    – gąbka florystyczna/styropian lub stojak na cake pops.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do cake pops możemy użyć pozostałego ciasta biszkoptowego czy babkowego. Ja użyłam ciasta na piernik Kętrzyński. Składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto do ostygnięcia. Ciasto rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałeczki. Zeschnięte brzegi możemy odciąć lub użyć ciasta po 2 dniach (będzie bardziej miękkie). Pokruszone ciasto odstawiamy na bok.

    Mascarpone, frużelinę malinową i roztopioną czekoladę dodajemy do miski z pokruszonym ciastem. Całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałe ciasto powinno być wilgotne i plastyczne. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 min. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę na polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej w metalowej misce. Aby czekolada miała bardziej lejącą się konsystencję dodajemy kilka łyżeczek oleju kokosowego. Do wybielenia żółtego odcienia możemy użyć wybielacza do czekolady.

    Przygotowujemy 12 patyczków do cake pops. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Czubek patyczka, ok. 1/2-1 cm maczamy w czekoladzie i natychmiast wtykamy w środek kulki, uważając, żeby nie przebić na wylot. Patyczki wciskamy w gąbkę florystyczną. Nabite cake pops wkładamy do lodówki na ok.5 min, tak aby patyczki zastygły w cieście.

    Jeśli czekoladę trzeba upłynnić (przeważnie jest zbyt gęsta) dodajemy 1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub więcej i podgrzewamy na parze wodnej. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżeczki. Dzięki olejowi kokosowemu nabierze fajnego aromatu, dodajemy barwnik spożywczy, dokładnie mieszamy. Przed oblewaniem cake popsów należy postukać w dno naczynia z czekoladą, mocno ręką lub uderzyć naczyniem kilka razy o blat. Dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną, a nasza polewa będzie gładka. Gdy pęcherzyki jednak pojawią się nakłuwamy je szybko wykałaczką. Po lekkim schłodzeniu cake pops zanurzamy płynnym ruchem w czekoladzie. Jej nadmiar bardzo delikatnie strzepujemy z kulki stukając dłonią w patyczek, możemy również postukać patyczkiem o brzeg naczynia. Obracamy patyczki z kuleczkami wokół własnej osi. Posypujemy posypką i ozdabiamy śnieżynkami. Udekorowane lizaki kładziemy na papierze do pieczenia/ talerzu/desce do krojenia, wkładamy do lodówki i tak je przechowujemy aż do podania.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Cake pops

Lizaczki czekoladowe którym nawet dorosły się nie oprze. A dzieciaki za nimi szaleją.

kategoria: cake pops opublikowany: 01.09.2021 | wyświetlono: 232 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: tina3112 tina3112

Tort Elza z Krainy Lodu

Tort który zachwyci każdą miłośniczkę Elzy. Ja zrobiłam ten tort na urodziny córci, była zachwycona!

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 11.06.2018 | wyświetlono: 7112 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Malinowe cake pops

Pyszne kulki z ciasta babkowego obtoczone w czekoladzie i posypane malinami liofilizowanymi to hit na słodkich stołach.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 30.06.2021 | wyświetlono: 3425 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: majkap19 IMG_20190627_165116

Tort Elsa - z Krainy Lodu

Tort dla każdej miłośniczki bajki Kraina Lodu. Nie jest trudny do wykonania wystarczy odrobina cierpliwości i gotowe.

kategoria: Desery krem opublikowany: 01.06.2015 | wyświetlono: 24104 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna88 IMG_20220422_234503_732

Cake pops

Moje pierwsze CAKE POPS ,świetna zabawa ,świetny efekt końcowy .Polecam .

kategoria: cake pops opublikowany: 02.02.2022 | wyświetlono: 86 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE