Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II)

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Cake popsicles to inaczej ciasteczkowe lody. To jest moja II wersja tych lodów, ale z innymi składnikami. Są też inaczej wykonane i inaczej ozdobione. Cake popsicles, nadają się na dekorację tortu, albo na imprezę dla dzieci jako mono porcja.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 10,08,2023
    BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA NA POPSY:
    -450 g. ciasta biszkoptowego
    -50 g. czekolady białej
    -50 g. masła
    -125 g. mascarpone karmelowego

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -150 g. bialej czekolady

    ESY-FLORESY:
    -50 g. białej czekolady
    -barwnik zielony, jadalny

    DEKORACJE:
    -50 g. czarnej masy z mleka w proszku
    -konfetti cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cake pops

Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja ii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 1. ciasto- Biszkopt upiec w blaszce 30x40 cm.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 2. dekoracje- Wcześniej zrobić dekoracje piłkarzy. Przygotować formę silikonową do lodów i patyczki.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 3. polewa- Białą czekoladę rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i nalewać do wgłębień foremek na lody. Rozsmarować łyżeczką albo pędzelkiem.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 4. Schłodzić w lodówce, przynajmniej z pół godz. do stwardnienia czekolady.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 5. masa- Biszkopt połamać i rozkruszyć na żwirek. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem i ostudzić. Do ciasta dodać mascarpone i masło z czekoladą. Wszystko razem rozdrobnić i zagnieść. Napełniać ciastem wgłębienia w foremce. Dokładnie uklepać, przytrzymać dłonią i wepchnąć głębiej patyczek.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 6. Resztę białej czekolady, ponownie podgrzać nad parą i posmarować góry lodów. Gotowe schłodzić z godzinę albo i dłużej w lodówce. (W dużo przepisach jest, żeby zamrażać te popsclesy. Ja nie jestem zwolenniczką, zamrażania. )
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 7. Zastygnięte lody, wyjąć z foremek.
  • Cake popsicles - ciasteczkowe lody ( wersja II) 8. esy- Czekoladę rozpuścić nad parą i zafarbować na zielono, można na inny kolor. Ostudzić do letniego i przelać do rożka papierowego. Polewać ciasteczkowego loda w esy-floresy i od razu układać ozdoby i posypywać konfetti cukrowym.
    Gotowe odłożyć do lodówki. Cake popsicles, nadają się na dekorację tortu, albo na imprezę dla dzieci jako mono porcja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować