Tort urodzinowy z Cake popsicles

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, dwoma kremami i żelką. Tort udekorowany z lodami ciasteczkowymi. Takie dwa torty robiłam jednocześnie, dla mojego wnuczka i wnuczki mojego brata.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10,08,2023
    BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    GALARETKA Z FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ:
    -250 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -1 galaretka czerwona+250 ml. wody

    NASĄCZENIE:
    -Nutella
    -gorąca woda

    KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
    -250 g. śmietanki 30%
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 g. sera z wiaderka
    -125 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -18 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    KREM SEROWY:
    -250 g. śmietanki 30%
    -500 g. sera z wiaderka
    -125 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -18 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    KREM DO TYNKU:
    -300 g. masła
    -300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -4 szt. ciasteczek OREO

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -150 g. mlecznej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -12 szt. Cake popsicles
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Tort urodzinowy z cake popsicles - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 2. galaretka- Galaretkę zrobić wcześniej, aby stężała. Zagotować szklankę wody, odstawić i rozpuścić tam galaretkę. Potem dodać frużelinę, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Miskę zafoliować i wlać tężejącą galaretkę i schłodzić do zestalenia. Można to dzień wcześniej zrobić.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 3. spód-Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 26-25 cm. Na spód rantu, włożyć podkładkę pod torty i dolny blat biszkoptu, przecięciem do góry.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 4. nasączenie- Nutellę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i ostudzić. Nasączyć spód biszkoptu częścią płynu.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 5. krem 1- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godziny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 7. Nasączyć ten w rancie mocniej a 3 mniej.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 8. Ułożyć galaretkę na biszkopcie w rancie.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 9. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, pomijając czekoladę. Wylać na galaretkę i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 10. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, przecięciem do dołu. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 11. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 12. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 13. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Na koniec dodać zmiksowane Oreo. Cienko posmarować kremem cały tort i schłodzić. Potem posmarować grubiej i wygładzić. Trochę kremu zostawić na rozetki. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 14. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę w esy-floresy. Jak coś zostanie to wymieszać z kremem od tynku, będzie na rozetki. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 15. Na górze tortu zrobić rozetki i ułożyć ciasteczkowe lody. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 16. Robiłam takie 2 torty.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 17. Przed przyjęciem włożyć świeczki urodzinowe a przed krojeniem zdjąć dekoracje.
  • Tort urodzinowy z Cake popsicles 18. Tort przetrzymywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować