Tort z biszkoptem, dwoma kremami i żelką. Tort udekorowany z lodami ciasteczkowymi. Takie dwa torty robiłam jednocześnie, dla mojego wnuczka i wnuczki mojego brata.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,08,2023
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
GALARETKA Z FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ:
-250 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
-1 galaretka czerwona+250 ml. wody
NASĄCZENIE:
-Nutella
-gorąca woda
KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
-250 g. śmietanki 30%
-100 g. gorzkiej czekolady
-500 g. sera z wiaderka
-125 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-18 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
KREM SEROWY:
-250 g. śmietanki 30%
-500 g. sera z wiaderka
-125 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-18 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
KREM DO TYNKU:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
-4 szt. ciasteczek OREO
Tort urodzinowy z cake popsicles - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.galaretka- Galaretkę zrobić wcześniej, aby stężała. Zagotować szklankę wody, odstawić i rozpuścić tam galaretkę. Potem dodać frużelinę, wymieszać i ostudzić do lekkiego tężenia. Miskę zafoliować i wlać tężejącą galaretkę i schłodzić do zestalenia. Można to dzień wcześniej zrobić.
3.spód-Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 26-25 cm. Na spód rantu, włożyć podkładkę pod torty i dolny blat biszkoptu, przecięciem do góry.
4.nasączenie- Nutellę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i ostudzić. Nasączyć spód biszkoptu częścią płynu.
5.krem 1- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godziny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
7.Nasączyć ten w rancie mocniej a 3 mniej.
8.Ułożyć galaretkę na biszkopcie w rancie.
9.krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, pomijając czekoladę. Wylać na galaretkę i rozsmarować.
10.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, przecięciem do dołu. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
11.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu.
12.Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
13.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Na koniec dodać zmiksowane Oreo. Cienko posmarować kremem cały tort i schłodzić. Potem posmarować grubiej i wygładzić. Trochę kremu zostawić na rozetki. Tort schłodzić.
14.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę w esy-floresy. Jak coś zostanie to wymieszać z kremem od tynku, będzie na rozetki. Tort schłodzić.
Komentarze