• 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cake pops to inaczej ciasteczkowe lizaki. Popsy to ciasto czekoladowe albo biszkoptowe, połączone z masłem, nutellą i serkiem. Popsy są uformowane w kulki, z nadzianą słomką albo patyczkiem. Popsy, są obtoczone w czekoladzie i udekorowanego w/g własnego pomysłu. Tymi popsami, zachwyciłam nie tylko dzieci ale i dorosłych.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
    -300 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -10 jajek
    -180 g. drobnego cukru
    -300 g. mąki tortowej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    -250 g. mascarpone karmelowego
    -100 g. nutelli
    -150 g. masła orzechowego

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -500 g. mlecznej czekolady

    DEKORACJE:
    -posypki cukrowe

    POTRZEBNE:
    -słomki papierowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Brownie Ciastka Czekoladki Lizaki

Cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cake Pops 1. ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok. 30-35 min.(sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić
  • Cake Pops 2. Ciasto połamać i rozkruszyć na żwirek. Potem dodać mascarpone, nutellę i masło. Wszystko razem zagnieść.
  • Cake Pops 3. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstawiać na tackę.
  • Cake Pops 4. Rozpuścić trochę czekolady, maczać słomkę i wbijać w kulkę. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. ( W dużo przepisach jest, żeby zamrażać te popsy. Ja nie jestem zamrażaniu zwolenniczką. )
  • Cake Pops 5. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do letniego. Maczać popsy w polewie i od razu posypać posypką. Odkładać na tackę z papierem do pieczenia.
    Popsy ułożyć na specjalnych małych podkładkach na monoporcje. Albo włożyć do papilotek na babeczki.
  • Cake Pops 6. To moja też 1 próba, tego typu lodów na patyku na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować