• 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cake pops to inaczej ciasteczkowe lizaki. Popsy to ciasto czekoladowe albo biszkoptowe, połączone z masłem, nutellą i serkiem. Popsy są uformowane w kulki, z nadzianą słomką albo patyczkiem. Popsy, są obtoczone w czekoladzie i udekorowanego w/g własnego pomysłu. Tymi popsami, zachwyciłam nie tylko dzieci ale i dorosłych.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
    -300 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -10 jajek
    -180 g. drobnego cukru
    -300 g. mąki tortowej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    -250 g. mascarpone karmelowego
    -100 g. nutelli
    -150 g. masła orzechowego

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -500 g. mlecznej czekolady

    DEKORACJE:
    -posypki cukrowe

    POTRZEBNE:
    -słomki papierowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Brownie Ciastka Czekoladki Lizaki

Cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cake Pops 1. ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok. 30-35 min.(sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić
  • Cake Pops 2. Ciasto połamać i rozkruszyć na żwirek. Potem dodać mascarpone, nutellę i masło. Wszystko razem zagnieść.
  • Cake Pops 3. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstawiać na tackę.
  • Cake Pops 4. Rozpuścić trochę czekolady, maczać słomkę i wbijać w kulkę. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. ( W dużo przepisach jest, żeby zamrażać te popsy. Ja nie jestem zamrażaniu zwolenniczką. )
  • Cake Pops 5. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do letniego. Maczać popsy w polewie i od razu posypać posypką. Odkładać na tackę z papierem do pieczenia.
    Popsy ułożyć na specjalnych małych podkładkach na monoporcje. Albo włożyć do papilotek na babeczki.
  • Cake Pops 6. To moja też 1 próba, tego typu lodów na patyku na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować