REKLAMA

Cakesicles z chrupiącym elementem, masłem orzechowym w białej czekoladzie

wyświetlono: 1365 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Jeden z deserów, który ostatnio króluje na słodkich stołach to pyszne cakesicles w najróżniejszych odsłonach smakowych.

Nie dość, że wyglądają pięknie to są bardzo smaczne i mają chyba nieskończenie wiele możliwości smakowych.

opublikowany: 26.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Środek:
    312g ciasta ciemnego typu babkowe, biszkoptowe lub murzynek
    60g czekoladek kinder
    2 łyżki masła orzechowego + Ok. 50ml wody
    2 łyżki krokantu
    15g bananów liofilizowanych
    1 łyżka mascarpone

    Polewa i dekoracje:
    300g czekolady białej rozpuszczonej
    1-2 łyżki oleju (neutralny w smaku lub kokosowy)
    Jadalne suszone kwiaty
    Jadalne złoto
    Maliny liofilizowane
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozdrobnić, dodać krokant, masło orzechowe w proszku wymieszane z wodą, czekoladki rozpuszczone, zmielone banany liofilizowane, mascarpone .Całość zagnieść bardzo dokładnie na sklejone ciasto.
  • 2. Ciastem wylepić dokładnie foremki i wbić patyki. Foremki włożyć do zamrażarki na kilka godzin, zamrożone desery wyjąć z foremek.
  • 3. Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać. Zamrożone desery maczać w czekoladzie, pozwolić aby nadmiar czekolady spłynął z powrotem do kubeczka. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aż czekolada całkowicie zastygnie.
  • 4. Resztą rozpuszczonej czekolady polewać desery po skosie lejąc cienkim strumieniem i od razu nakładać dekoracje według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE