Cake pops dla dorosłych

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lizaczki czekoladowe z dodatkiem rumu i czekolady.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g biszkoptów
    100 g suszonej śliwki
    150 ml rumu
    250 g nutelli
    100 g czekolady mlecznej
    100g czekolady gorzkiej
    2 łyżki oleju
    Kolorowa posypka
    Kolorowe słomki lub patyczki
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Lizaki

Cake pops dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cake pops dla dorosłych 1. Śliwki zalać rumem i odstawić na cały dzień do lodówki. Następnie dokładnie zblendować.
    Biszkopty pokruszyć w malakserze. Dodać nutellę i zblendowane śliwki. Dokładnie wszystko wymieszać. Masa musi być wilgotna.
    Uformować kulki ok 6-8 gram nadziać na patyczek lub słomkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce ok 1 godz.
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać do niej olej i dokładnie wymieszać.
    Rozpuszczoną czekoladę przełożyć w wysoką szklankę. Każdą kulkę dokładnie moczyć w czekoladzie, czekając chwilę aż skapie jej nadmiar. Udekorować posypką.
    Gotowe cake popsy układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.

Porady

gdy masa będzie zbyt sucha można dodać więcej nutelli lub powideł śliwkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować