Pyszne kulki z ciasta babkowego obtoczone w czekoladzie i posypane malinami liofilizowanymi to hit na słodkich stołach.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Około 250 g ciasta babkowego lub biszkoptu z lekkim zakalcem (każde wilgotne ciasto się nada)
60 g schłodzonego mascarpone
50 g rozpuszczonej białej czekolady
150 g białej czekolady do oblewania
3 łyżki malin liofilizowanych (2 do ciasta, 1 do dekoracji)
patyczki do cake pops
Malinowe cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozdrobnić dokładnie w dłoniach do otrzymania małych okruszków.
2.Maliny zmielić na drobny pyłek i dodać do miski z ciastem.
3.Mascarpone dodac z rozpuszczoną czekoladą do miski. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto powinno być plastyczne.
4.Odmierzamć 30 g kawałki ciasta. Uformować kulki pamiętając, położyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do zamrażarki na 15 min.
5.Gdy kulki chłodzą się w zamrażalniku, rozpuścić białą czekoladę. Czubek patyczka, ok. 1 cm zamoczyć w czekoladzie i wetknąć w środek kulki, do połowy, uważając, by nie przebić się z drugiej strony. Lizaki ponownie włożyć do lodówki na 10 min.
6.Cake pops zanurzyć w całości w czekoladzie, nadmiar lekko strzepnąć. Od razu posypać cake pops malinami liofilizowanymi.
7.poczekać chwilę, aż polewa lekko zastygnie i odłożyć lizaki na papier do pieczenia. Cake pops przenieść do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze