Malinowe cake pops

3.44 (45 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne kulki z ciasta babkowego obtoczone w czekoladzie i posypane malinami liofilizowanymi to hit na słodkich stołach.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Około 250 g ciasta babkowego lub biszkoptu z lekkim zakalcem (każde wilgotne ciasto się nada)
    60 g schłodzonego mascarpone
    50 g rozpuszczonej białej czekolady
    150 g białej czekolady do oblewania
    3 łyżki malin liofilizowanych (2 do ciasta, 1 do dekoracji)
    patyczki do cake pops
Wystaw ocenę:

3.44 (45 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowe cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozdrobnić dokładnie w dłoniach do otrzymania małych okruszków.
  • 2. Maliny zmielić na drobny pyłek i dodać do miski z ciastem.
  • 3. Mascarpone dodac z rozpuszczoną czekoladą do miski. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto powinno być plastyczne.
  • 4. Odmierzamć 30 g kawałki ciasta. Uformować kulki pamiętając, położyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do zamrażarki na 15 min.
  • 5. Gdy kulki chłodzą się w zamrażalniku, rozpuścić białą czekoladę. Czubek patyczka, ok. 1 cm zamoczyć w czekoladzie i wetknąć w środek kulki, do połowy, uważając, by nie przebić się z drugiej strony. Lizaki ponownie włożyć do lodówki na 10 min.
  • 6. Cake pops zanurzyć w całości w czekoladzie, nadmiar lekko strzepnąć. Od razu posypać cake pops malinami liofilizowanymi.
  • 7. poczekać chwilę, aż polewa lekko zastygnie i odłożyć lizaki na papier do pieczenia. Cake pops przenieść do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować