Ciastka świąteczne laski

4.5 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To nie tylko pyszne ciasteczka, ale też fajna i oryginalna ozdoba choinki.

Składniki:

  • 120g masła
    2 żółtka
    230g mąki pszennej
    40g cukru pudru
    80g mielonych migdałów
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    barwnik zielony i czerwony
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Lizaki

Ciastka świąteczne laski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy a do kolejnych dodajemy barwnik- czerwony i zielony. Ciasto dokładnie wyrabiamy, by kolor był jednolity. Zawijamy w foliowe woreczki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Z zimnego ciasta odrywamy po odrobinie formując cieniutkie wałki. Zlepiamy końce i skręcamy, a następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze- ok 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok 10 minut- w zależności od grubości i wielkości ciasteczek- czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa biała nadal pozostała w kolorze biało-kremowym, a nie brązowym ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować