Domowe lizaki.

4.9 (175 ocen)

  • 15 min

Moje córki Eliza i Paulinka były zachwycone tymi lizakami,już pytają kiedy jeszcze zrobię.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 4 lizaki:
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka masła lub margaryny

    dodatkowo:
    4 patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.9 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Lizaki

Domowe lizaki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię dajemy cukier i masło,podgrzewając cały czas mieszamy aż cukier się rozpuści.
  • Formowanie lizaków. 2. Gdy rozpuszczony cukier będzie zrumieniony zdejmujemy z ognia.
    Na wilgotną deseczkę lub tacę nakładamy po łyżce masy karmelowej,kładziemy patyczek i kolejną łyżkę masy.
  • 3. Gdy lizaki zaczną zastygać delikatnie podważamy nożem żeby zdjąć je z tacy.

Porady

Z porcji wychodzi 4 lizaki.Należy uważać,żeby za mocno nie zrumienić cukru,ponieważ będą gorzkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować