Bułeczki z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu doprawione własnymi ulubionymi ziołami dobrze komponują się jako dodatek do sałaki czy tez jako bułeczka śniadaniowa.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki (typ 550)
    140 ml ciepłego mleka
    16g świeżych drożdży
    130 ml ciepłej wody
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z ziołami 1. Zioła : po łyżeczce tymianku, rozmarynu, czosnek posiekany lub przeciśnięte przez prasę, może być papryka ostra czy słodka.
    W pierwszym etapie robimy zaczyn: do ciepłego mleka dajemy drożdże do tego cukier i 1 łyżka mąki zamieszać i odstawić na ok 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować (lekko się spienią).
    Następnie zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki z solą i kolejno dodajemy wodę i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników.
    Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ok 1 godziny przykrywając miskę ścierką.
    po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, następnie formujemy jednakowej wielkości bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy i posypujemy ziołami. Ja robię po parę sztuk każdego rodzaju ziół: tymianek, rozmaryn, czosnek itp … Następnie Bułeczki z ziołami na blaszce odstawiam jeszcze na ok 0,5 h znów przykrywamy ścierką.
    Piekarnik rozgrzewamy temp. 220 st. po upływie pół godzinie wkładamy bułeczki do piekarnika przed samym włożeniem do piekarnika w każdej bułce robimy X tępą stroną nożna naciskamy bułkę. Pieczemy ok 25 min do złocistego koloru.
    Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować