Bułeczki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła : po łyżeczce tymianku, rozmarynu, czosnek posiekany lub przeciśnięte przez prasę, może być papryka ostra czy słodka.
W pierwszym etapie robimy zaczyn: do ciepłego mleka dajemy drożdże do tego cukier i 1 łyżka mąki zamieszać i odstawić na ok 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować (lekko się spienią).
Następnie zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki z solą i kolejno dodajemy wodę i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia ok 1 godziny przykrywając miskę ścierką.
po godzinie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, następnie formujemy jednakowej wielkości bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy i posypujemy ziołami. Ja robię po parę sztuk każdego rodzaju ziół: tymianek, rozmaryn, czosnek itp … Następnie Bułeczki z ziołami na blaszce odstawiam jeszcze na ok 0,5 h znów przykrywamy ścierką.
Piekarnik rozgrzewamy temp. 220 st. po upływie pół godzinie wkładamy bułeczki do piekarnika przed samym włożeniem do piekarnika w każdej bułce robimy X tępą stroną nożna naciskamy bułkę. Pieczemy ok 25 min do złocistego koloru.
Gotowe bułeczki studzimy na kratce.
Komentarze