Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

4.41 (206 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne, złociste bułeczki. Mają mięciutkie, puszyste wnętrze i pyszną, chrupiącą skórkę. Z przepisu wychodzi 8 niedużych, uroczych bułeczek idealnych na śniadanie. Polecam przygotować ciasto wieczorem, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc- na pierwsze rośnięcie. Rano wystarczy uformować bułeczki i upiec, a przy śniadaniu będziemy mogli się delektować pysznymi, własnoręcznie przygotowanymi  i świeżymi bułeczkami.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    pół szklanki ciepłej, niegorącej wody
    1 łyżka cukru
    3/4  płaskiej łyżeczki soli
    10 g świeżych drożdży
    1 jajko
    30 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.41 (206 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier, sól i pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15  minut.
  • 2. Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
  • 4. Piekarnik nastawić na 200° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem nacinamy nożem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
    Smacznego !

Porady

Pyszne, domowe pszenne bułeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować