REKLAMA

Puszyste ciasto ze śliwkami

wyświetlono: 1060 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Na mięciutkim puszystym cieście możemy układać dowolne owoce sezonowe. Dla mnie teraz szał śliwkowy. Smaczne ciasto do kawy jak i na wyprawę. Dla dzieci i dla dorosłych.

opublikowany: 04.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę 24x36
    1 margaryna
    5 jajek
    230g cukru
    2/3 szklanki śmietany 12% lub 18%
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia
    600g mąki typ 450
    650g śliwek
    Ciut cynamonu
    Cukier puder do posypania gotowego ciasta
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Puszyste ciasto ze śliwkami 1. Margarynę roztopić i przestudzić.
    W dużej misce ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując.
    Dodajemy do ubitych jajek wystudzony tłuszcz (po trochę w małych porcjach), następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy.
    Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy a na wierzchu układamy owoce, wcześniej wydrylowałam śliwki i pokroiłam na ćwiartki delikatnie oprószyłam mąka i cynamonem układamy owoce skórką do ciasta .
  • Puszyste ciasto ze śliwkami 2. Pieczemy około 40- 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE