bułeczki z cukinią i ziołami

4.95 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały. Wyszło mi 8 dużych bułek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 630 g mąki
    300 ml letniej wody
    30 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku
    2 łyżeczki suszonych pomidorów
    1 łyżka oleju
    180 g cukinii zielonej
Wystaw ocenę:

4.95 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z cukinią i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cukinia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować