Bułeczki czosnkowe z ziołami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetnie będą się komponować z sałatką, surówką lub z ulubionym sosem, nie tylko na imprezie karnawałowej. Takie bułeczki śmiało będziecie mogli podać również na śniadanie z plasterkiem wędliny lub na obiad do wybranej zupy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 ml mleka
    10 ząbków czosnku
    30 g świeżych drożdży
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czarnuszki
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 jajko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki Przekąski

Bułeczki czosnkowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie już letnie dodajemy drożdże i zaczyn odstawiamy na 10 min
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki ( od 8 dużych sztuk do 16 małych), które układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą lub wyłożonej pergaminem. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy "na krzyż" i delikatnie smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  • 5. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować