bułeczki z masłem czosnkowym i ziołami (pszenno-żytnie)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 8 sztuk:
    250 g mąki pszennej
    150 g mąki żytniej
    250 ml letniego mleka
    30 g drożdży świeżych
    30 g masła stopionego
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    dodatkowo:
    50 g masła
    łyżeczka suszonej natki pietruszki
    łyżeczka ziół prowansalskich
    5 ząbków czosnku
    1/3 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Bułeczki z masłem czosnkowym i ziołami (pszenno-żytnie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość.
  • bułeczki z masłem czosnkowym 2. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować