Kruche ciasto ze śliwką i bezą

4.51 (188 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Baza to kruche ciasto, które można komponować z różnymi owocami. Najczęściej wychodzi szarlotka, ale teraz sezon śliwkowy więc obowiązkowo musi być śliwka. Bardzo pyszne połączenie kruchego ciasta, śliwki ze słodziutką beza.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blaszki to 26x34
    1 margaryna Kasia maślana
    Ok ½ kg maki tortowej przesianej
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżki śmietany (18%)
    2 łyżki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego

    Ok 650g śliwek
    Ciut cynamonu
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Kruche ciasto ze śliwką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto ze śliwką i bezą 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na ok 1h.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części jedną cześć rozwałkowujemy na spód blaszki (26 x 34 )
    Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika 175st z termoobiegiem - zapiekamy spód.
    Na górę układam wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki (skórką do ciasta), na koniec śliwki delikatnie oprószyć cynamonem.
    Białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier puder (1 łyżka okapiasta. Beze rozprowadzamy na śliwki.
  • Kruche ciasto ze śliwką i bezą 2. Drugą część ciasta kruchego formuje paski do ułożenie szachownicy na wierzchu bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40min. ( termoobieg temp.180 st.)
    Gotowe przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować