Baza to kruche ciasto, które można komponować z różnymi owocami. Najczęściej wychodzi szarlotka, ale teraz sezon śliwkowy więc obowiązkowo musi być śliwka. Bardzo pyszne połączenie kruchego ciasta, śliwki ze słodziutką beza.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Wymiary blaszki to 26x34
1 margaryna Kasia maślana
Ok ½ kg maki tortowej przesianej
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki śmietany (18%)
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Kruche ciasto ze śliwką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na ok 1h.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części jedną cześć rozwałkowujemy na spód blaszki (26 x 34 )
Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika 175st z termoobiegiem - zapiekamy spód.
Na górę układam wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki (skórką do ciasta), na koniec śliwki delikatnie oprószyć cynamonem.
Białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier puder (1 łyżka okapiasta. Beze rozprowadzamy na śliwki.
2.Drugą część ciasta kruchego formuje paski do ułożenie szachownicy na wierzchu bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40min. ( termoobieg temp.180 st.)
Gotowe przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze