Bułeczki drożdżowe z puree

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Możliwość formowania różnych bułek sprawia niesamowitą radość w kuchni i rozwija wyobraźnię, każdy chce żeby jego bułki były najładniejsze :). Podstawowy przepis, baza można powiedzieć, taki od którego możemy robić inne bułki np: z ziarnami, orzechami, szpinakiem itd.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na zaczyn :
    - 250 ml mleka
    - 100 ml wody
    - 50 g drożdży
    - 50 g mąki
    - 50 g cukru
    Reszta składników:
    - 10 g soli
    - 200 g puree
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 800 - 900 g mąki pszennej
    - 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń Puree

Bułeczki drożdżowe z puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw sporządzamy zaczyn, mleko i wodę podgrzewamy (najważniejsze, żeby nie przekroczyła 40 stopni C), rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże oraz mąkę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
    W dużej misce bądź robocie planetarnym wsypujemy mąkę, którą mieszamy z puree, jajkiem, żółtkami, dodajemy zaczyn, natkę posiekaną, sól oraz oliwę i wyrabiamy ręcznie bądź końcówką "hak" (do wyrobu pieczywa i ciast) w robocie, do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia, kiedy będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
    Ugniatamy, ubijamy i wałkujemy, lub kulkujemy, lub robimy warkocze (tniemy wcześniej na paseczki), nadajemy własne kształty, jeśli ktoś nie potrafi, można rozwałkować i pokroić na kwadraty (myślę, że grubość 3 cm powinna wystarczyć). Odkładamy gotowe bułeczki na papier do pieczenia znajdujący się na blaszce i odstawiamy do ponownego podwojenia ciasta.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15 - 20 minut, do otrzymania złotego koloru.

Porady

Puree może być zwykłe, ale lepsze będzie lekkie z mlekiem i parmezanem. Ciasto powinno podwoić objętość, zbyt długi rozrost ciasta mu nie służy. Dobrze byłoby studzić na kratkach, żeby bułki nie zaparowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować