Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzać z 2 łyżkami cukru, dodać drożdże i rozmieszać je dokładnie, odstawić aby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Wsypać cukier i wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz drożdże. Wyrabiać ręcznie zagarniając mąkę do środka i dolewać pozostałe ciepłe mleko.
2.Na końcu dodać olej, lub masło wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lśniące.
Przykryć ściereczkę i postawić miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
Gotowe ciasto wyłożyć na blat, podsypując mąką, rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
Nakładać po 1 łyżeczce marmolady i dokładnie zlepiać. Ja tym razem zrobiłam je bez marmolady. Ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wychodzi około 16 bułeczek
Następnym razem dodam aromat cytrynowy lub inny. Przepis od wielu lat mam od znakomitej kucharki Weroniki Chilmon.
Komentarze