Bułeczki drożdżowe

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki do porannej herbatki czy kawuni :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    Ok.1,5 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    Szczypta soli
    100 gram drożdży - 1 kostka
    Niecałe 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
    Dodatkowo:
    opcjonalnie marmolada
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Ciasta

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka podgrzać z 2 łyżkami cukru, dodać drożdże i rozmieszać je dokładnie, odstawić aby podwoiły swoją objętość.
    Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Wsypać cukier i wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz drożdże. Wyrabiać ręcznie zagarniając mąkę do środka i dolewać pozostałe ciepłe mleko.
  • 2. Na końcu dodać olej, lub masło wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lśniące.
    Przykryć ściereczkę i postawić miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
    Gotowe ciasto wyłożyć na blat, podsypując mąką, rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
    Nakładać po 1 łyżeczce marmolady i dokładnie zlepiać. Ja tym razem zrobiłam je bez marmolady. Ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wychodzi około 16 bułeczek
    Następnym razem dodam aromat cytrynowy lub inny. Przepis od wielu lat mam od znakomitej kucharki Weroniki Chilmon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować