Chleb drożdżowy zielony

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z którego możemy robić różne wariacje takie jak: chleb, bułeczki, warkocze itd. Tym razem główną rolę gra pokrzywa i olej z pokrzywą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 ml wody (zaczyn)
    30 g drożdży (zaczyn)
    30 g cukru (zaczyn)
    30 g mąki (zaczyn)
    10 g soli
    500 g mąki pszennej lub chlebowej
    100 ml oliwy z oliwek extra virgin z pokrzywą
    sparzona i zmielona pokrzywa 100 - 200 g wg uznania
    natka pietruszki wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Chleb drożdżowy zielony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw sporządzamy zaczyn z podanych proporcji, wodę tylko trochę podgrzewamy, żeby rozpuścić cukier, kiedy jest letnia dodajemy drożdże i mąkę, mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski lub misy od robota planetarnego (lub wyrabiamy ręcznie) wsypujemy resztę mąki, sól, posiekaną natkę, zmieloną pokrzywę i wlewamy oliwę zieloną oraz dodajemy zaczyn, wyrabiamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (30 - 40 minut).
    Ciasto wyrabiamy podsypując mąką i formujemy bułki, bułeczki, warkocze lub chlebki, pozostawiamy do wyrośnięcia na blaszkach lub foremkach.
    Posypujemy mąką przez sitko od góry i robimy nacięcia, podczas rozrostu ładnie się rozejdzie.
    Wstawiamy do pieca na około 10 - 15 lub w przypadku większych bochenków 30 - 40 minut, temperatura 180 stopni C.

Porady

Jeśli nie masz czasu na robienie oliwy, może daj inną, może z chilli, czemu nie. Jeśli nie masz pokrzywy, spróbuj ze szpinakiem. Jeśli wydaje ci się rzadkie ciasto, to dosyp mąki, wszystko zależy też jak odcedzimy pokrzywę po zmieleniu, chcemy z sokiem dodaj więcej mąki, chcemy odcisnąć to dodaj mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka Pokrzywa Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować