Bułeczki drożdżowe z parmezanem

5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, możemy wymyślać i dodawać do środka co chcemy, np: świeże lub suszone zioła, suszone pomidory, a może szpinak, czemu nie. Możemy jeść same, maczając w jakiś dipach lub tworzyć ulubione kanapki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 ml mleka (zaczyn)
    30 g drożdży (zaczyn)
    30 g cukru (zaczyn)
    30 g mąki (zaczyn)
    10 g soli
    1 jajko
    1 żółtko (białko zostaw do smarowania)
    500 g mąki pszennej
    100 ml oliwy z oliwek extra virgin
    parmezan 100 - 200 g wg uznania
    1 jajko plus białko co nam zostało do smarowania
    natka pietruszki wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw sporządzamy zaczyn z podanych proporcji, mleko tylko trochę podgrzewamy, żeby rozpuścić cukier, kiedy jest letnie dodajemy drożdże i mąkę, mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski lub misy od robota planetarnego wsypujemy resztę mąki, sól, posiekaną natkę, wbijamy jajo i żółtko, wlewamy oliwę i dodajemy zaczyn, wyrabiamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (40 - 60 minut).
    Ciasto rozwałkujemy podsypując mąką na prostokąt, smarujemy roztrzepanym jajkiem z białkiem i małą ilością mleka, posypujemy parmezanem, natką i zwijamy roladę.
    Kroimy małe bułeczki około 60 g (plus - minus). układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem, które nam zostało, posypujemy dodatkowo serem na górę, zostawiamy do wyrośnięcia - 15 - 20 minut. Wstawiamy do pieca na około 10 - 15 minut, temperatura 180 stopni C.

Porady

Do ciasta można wsypać 1/3 ilości sera. Można dodawać ulubione składniki np. szynkę gotowaną rozdrobnioną, oliwki, kapary itd. Można pomieszać sery: parmezan plus mozzarella, lub trio serowe dodając pleśniowy. Kształt można nadawać dowolny, poprzez bagietki mini, warkocze, tak samo z rozmiarem, te większe po prostu będą dłużej rosły i się piekły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować