
Dodane przez: Jola1977-1977
Jest to przepis jakich wiele na babki piaskowe, ale wykorzystałem ten rodzaj ciasta, jeśli chodzi o spód, dodałem owoce i na górę kruszonkę. Dlaczego czarna porzeczka, a nie sezonowe? Oczywiście można używać jakich się chce owoców, natomiast to był test, bo czarna porzeczka była mrożona, a kiedy? kiedy był sezon i musiałem zwolnić miejsce na nowe zapasy :)
Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką
Porady
- Złota zasada kruszonki - Mąka : cukier : masło = 200:100:100 - proporcje
- Foremka 26-30 okrągła będzie idealna, na mniejszych ciasto będzie wyższe, czyli wyższy spód, który pewnie trzeba dłużej piec, lub spróbować na większych , a tylko podwoić proporcje.
- Jeśli chodzi o owoce mrożone, rozmrażam powoli na sitku, aby nadmiar soku obciekł, a przed dodaniem do ciasta, posypuje mąką, aby nie opadły.
Dodane przez: xamelka1
Proste,szybkie ,rewelacyjne i puszyste...
Dodane przez: viola_dn
Na zimę robię sporo soków i kompotów...
Dodane przez: KuchniaPoli
Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką...
Dodane przez: amaranthrose
Niezwykle proste, ale bardzo smaczne...
Dodane przez: kucharka-amatorka
Pyszne, kruche ciasto. Smaczku...
Komentarze