Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to przepis jakich wiele na babki piaskowe, ale wykorzystałem ten rodzaj ciasta, jeśli chodzi o spód, dodałem owoce i na górę kruszonkę. Dlaczego czarna porzeczka, a nie sezonowe? Oczywiście można używać jakich się chce owoców, natomiast to był test, bo czarna porzeczka była mrożona, a kiedy? kiedy był sezon i musiałem zwolnić miejsce na nowe zapasy :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 220 g masła
    - 220 g cukru
    - 5 jajek
    - 250 g mąki pszennej
    - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 500 g owoców
    - 200 g mąki (kruszonka)
    - 100 g masła (kruszonka)
    - 100 g cukru (kruszonka)
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto + czarna porzeczka + kruszonka 1. Masło wyjąć wcześniej, aby miało temperaturę otoczenia, ubijamy na biało z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przekładam do wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki do pieczenia (można też przełożyć papierem do pieczenia), na ciasto układam owoce, a na wierzch posypuję kruszonką (wszystkie składniki kruszonki mieszam ręcznie, masło powinno być zimne).
    Ciasto piekę w 180 stopni Celsjusza do 45 minut, jeśli patyczek jest mokry to dodaję jeszcze 15 minut w 160 stopniach, super idealnie suchy nie będzie, gdyż są owoce i kruszonka.

Porady

- Złota zasada kruszonki - Mąka : cukier : masło = 200:100:100 - proporcje - Foremka 26-30 okrągła będzie idealna, na mniejszych ciasto będzie wyższe, czyli wyższy spód, który pewnie trzeba dłużej piec, lub spróbować na większych , a tylko podwoić proporcje. - Jeśli chodzi o owoce mrożone, rozmrażam powoli na sitku, aby nadmiar soku obciekł, a przed dodaniem do ciasta, posypuje mąką, aby nie opadły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować