Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką

  • wyświetlono: 965 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest to przepis jakich wiele na babki piaskowe, ale wykorzystałem ten rodzaj ciasta, jeśli chodzi o spód, dodałem owoce i na górę kruszonkę. Dlaczego czarna porzeczka, a nie sezonowe? Oczywiście można używać jakich się chce owoców, natomiast to był test, bo czarna porzeczka była mrożona, a kiedy? kiedy był sezon i musiałem zwolnić miejsce na nowe zapasy :)

15775780-cook-pizza-illustration-isolated-on-a-white-background
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- 220 g masła
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g owoców
- 200 g mąki (kruszonka)
- 100 g masła (kruszonka)
- 100 g cukru (kruszonka)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką

  • Ciasto + czarna porzeczka + kruszonka1. Masło wyjąć wcześniej, aby miało temperaturę otoczenia, ubijamy na biało z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przekładam do wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki do pieczenia (można też przełożyć papierem do pieczenia), na ciasto układam owoce, a na wierzch posypuję kruszonką (wszystkie składniki kruszonki mieszam ręcznie, masło powinno być zimne).
    Ciasto piekę w 180 stopni Celsjusza do 45 minut, jeśli patyczek jest mokry to dodaję jeszcze 15 minut w 160 stopniach, super idealnie suchy nie będzie, gdyż są owoce i kruszonka.

Porady

- Złota zasada kruszonki - Mąka : cukier : masło = 200:100:100 - proporcje
- Foremka 26-30 okrągła będzie idealna, na mniejszych ciasto będzie wyższe, czyli wyższy spód, który pewnie trzeba dłużej piec, lub spróbować na większych , a tylko podwoić proporcje.
- Jeśli chodzi o owoce mrożone, rozmrażam powoli na sitku, aby nadmiar soku obciekł, a przed dodaniem do ciasta, posypuje mąką, aby nie opadły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kruszonkaczarna porzeczkaciasto z owocamiciasto z kruszonkąLETNIE CIASTOciasto piaskowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ryofh6

Dodane przez: xamelka1

Ciasto z wiśniami, czarną porzeczką i malinami

Proste,szybkie ,rewelacyjne i puszyste...

Ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: karolina90

Ciasto z czarną porzeczką

Pyszne ciasto z czarną porzeczką....

image-1bcy44p

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem pod...

Na zimę robię sporo soków i kompotów...

image-141kweh

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką...

Ciasto ucierane z czarną porzeczką i bezą

Dodane przez: amaranthrose

Ciasto ucierane z czarną porzeczką i bezą

Niezwykle proste, ale bardzo smaczne...

Kruche ciasto z budyniem i czarną porzeczką

Dodane przez: kucharka-amatorka

Kruche ciasto z budyniem i czarną porzeczką

Pyszne, kruche ciasto. Smaczku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE