Bułeczki a la Pablo

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis zaczerpnąłem z głębokiej wiedzy mojej babci , zainspirowany nimi ulepszyłem je troszeczkę :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka przenna: 0.5 kilograma
    - drożdże: 2 dekagramy
    - sól szczypta: 10 gramów
    - cukier: 10 gramów
    - masło: 2 łyżeczki
    - ciepła woda: 275 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki a la pablo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  • 2. Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką.
    Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka pszenna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować