A la świeżonka - świeżynka

4.49 (146 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

U mnie dziś obiad inny niż u wszystkich. Nie ma rosołu ani schabowego jest za to 'ala świeżynka czyli tańsza jej wersja bo z samego mięsa z cebulką. Myślę że wszyscy pamiętamy co to jest zwłaszcza jak jak było w domu świniobicie tylko u nas mama dodawała podgardle tłuste, potem mięso, nerki i wątrobę na koniec cebulkę i tak jadło się z chlebem oj to był rarytas za moich czasów. Ja podam biedniejszą jej wersję ale też pysznie i najeść się można.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,400 g mięsa wieprzowego z chrząstką,

    1 łyżka przyprawy staropolskiej do mięs i drobiu,

    1 łyżka pieprzu cytrynowego,

    0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,

    3 łyżki oleju.



    dodatkowo :

    3,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 duże cebule.
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

A la świeżonka - świeżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować mięso wieprzowe z chrząstką, czyli pokroić je w mniejsze kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy.
  • obiad 2. Gdy mięso z przyprawami odstało już swój czas przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć do czasu aż wyparuje z mięsa woda a mięso się zarumieni.
  • obiad 3. Jak już mięso ładnie się zarumieniło wlać trzy szklanki wody można doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania wody. Gdy woda już wyparowała dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć.
  • obiad 4. Do podsmażonej cebuli z mięsem wlać jeszcze pół szklanki wody i całość poddusić na wolnym ogniu do czasu aż cebula będzie miękka a woda wyparuje prawie całkowicie.
  • obiad 5. Usmażone podduszone mięso z cebulką podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz mizerię z ogórka. Tak przygotowane mięso przywróciły mi wspomnienia z dzieciństwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować