Rogale a"la pizza

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rogale na cieście drożdżowym, nadziane chudziutkim boczkiem, serkiem i papryka, zapieczone w skorupce serowej znikają ze stołu w oka mgnieniu. Nadadzą się także do kosza piknikowego. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 dag. drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    ok.1 szklanka ciepłego mleka
    2 szczypty soli
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka cukru
    Farsz:
    8 plasterków boczku-u mnie zawijany
    8 łyżek keczupu
    1/2 papryki
    8 łyżek smażonej cebulki
    Dodatkowo:
    10 dag. żółtego sera
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    8 łyżek mleka
    8 szczypt czubrycy zielonej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Rogale a"la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem, mlekiem i 3-ma łyżkami mąki, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaję wyrośnięty zaczyn, sól, olej, zagniatam elastyczne ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
  • jk 2. Ciasto dzielę na dwie części, zagniatam 2 kule, wałkuje, dzielę na cztery. Na każdą części kładę keczup, plaster boczku, łyżkę smażonej cebulki, po trochu pokrojoną w kostkę paprykę, zwijam rogale.
  • jk 3. Rogale układam na blasze, smaruje mlekiem, pozostawiam do wyrośnięcia ok. 15 minut, piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • jk 4. Blachę wyjmuję z piekarnika , rogale posypuję startym serem, zapiekam jeszcze ok. 5 minut. Podaję ciepłe, posypane czubrycą.

Porady

Tak przygotowane rogale można podać z ulubionym sosem, lecz ja jadam je same.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować