Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

  • wyświetlono: 138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Na botwinkę:
1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
pół pęczka koperku
250 ml śmietany 18 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
gorąca woda
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Na pulpeciki:
30 dag fileta drobiowego
1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
1 jajko
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Na makaron:
25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw
sól do gotowania
1 łyżka oleju
woda do gotowania

Sposób przygotowania przepisu:

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

  • 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.
  • 2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
  • 4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywafilet z kurczakadróbzupapulpecikiobiadbotwinkasezonowe daniesycący obiadsmaczna zupazupa z mięsemzupa z warzywamiprzepis_miesiąca1000botwinka z makaronembotwinka z pulpecikamisezonowe jedzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czerwony z żurawiną i pulpetami drobiowymi

Dodane przez: eluchap

Barszcz czerwony z żurawiną i pulpetami drobiowymi

Przepis na inną wersję barszczu...

Ryżanka z filetem drobiowym papryką i pieczarkami

Dodane przez: Jola1977-1977

Ryżanka z filetem drobiowym, papryką i pieczarkami

Taką ryżankę z filetem drobiowym,...

image-1vvkncd

Dodane przez: Magster

ZUPA Z SOCZEWICY I BOTWINKI

Sycąca i pożywna zupa w troszkę...

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

Pyszna, pożywna, rozgrzewająca...

Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem

Dodane przez: Dzarkos

Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem

Bardzo zdrowa i smaczna zupa sezonowa,...

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodane przez: ankad21

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i szczypiorkiem

Wyjątkowa zupa - bo na zimno -...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE