Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na botwinkę:
    1 pęczek botwinki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół pęczka koperku
    250 ml śmietany 18 %
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    gorąca woda
    sok z cytryny
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Na pulpeciki:
    30 dag fileta drobiowego
    1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
    1 jajko
    pieprz ziołowy do smaku
    przyprawa do kurczaka do smaku
    ewentualnie sól do smaku
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania

    Na makaron:
    25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw
    sól do gotowania
    1 łyżka oleju
    woda do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Pulpety

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.
  • 2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
  • 4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Drób Filet z kurczaka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować