Botwinka

4.48 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze gdy zaczyna się na nią sezon, nie mogę się doczekać, by ją ugotować. Z jajkiem smakuje mi najbardziej!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki)
    3 średniej wielkości ziemniaki (u mnie młode)
    2 małe marchewki
    ½ małej cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    750ml bulionu drobiowego
    100ml kwaśnej śmietany 18%
    Sól, pieprz do smaku
    Pęczek koperku
    4 jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut, a następnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować