Zawsze gdy zaczyna się na nią sezon, nie mogę się doczekać, by ją ugotować. Z jajkiem smakuje mi najbardziej!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki)
3 średniej wielkości ziemniaki (u mnie młode)
2 małe marchewki
½ małej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
750ml bulionu drobiowego
100ml kwaśnej śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku
Pęczek koperku
4 jajka na twardo
1.Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut, a następnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy z jajkiem.
Komentarze