Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami

4.47 (169 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wspaniała domowa wędlinka. Idealnie smakuje z ćwikłą i chrzanem.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • -2 kg surowego boczku
    -5 ząbków czosnku
    -1 łyżka tymianku
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka rozmarynu
    -2 łyżki soli
    -duża szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy solą. Nożem robimy otworki i wciskamy w nie pokrojony w plasterki czosnek. Wierzch mięsa nacieramy pieprzem i ziołami. Układamy dodatkowo jeszcze jeden posiekany ząbek czosnku. Wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Mięso pieczemy przez około 2 godziny w 190 stopniach od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sokiem. Dokładnie studzimy i podajemy z pieczywem jako domową wędlinkę.

Porady

Mięso najlepiej smakuje jeśli doprawione przed upieczeniem przeleży w lodówce 2 doby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować