Boczek z majerankiem i czosnkiem

4.5 (171 ocen)

Pyszne jako mięsko ale także doskonałe jako wędlina na kanapki.

Składniki:

  • - 1 kg surowego boczku wieprzowego ze skórą
    - 5 -6 dużych ząbków czosnku
    -- majeranek suszony
    - sól gruboziarnista
    -- olej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Boczek z majerankiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy. Solidną łyżkę oleju z łyżeczką soli , dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżeczkami majeranku dokładnie ze sobą rozcieramy w moździerzu. Taką marynatą dokładnie smarujemy mięso , przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 12 h. Po upływie tego czasu ( nie myjcie mięsa) ostrym nożem ( ostrożnie, żeby palców nie pokaleczyć) nacinamy skórę w kratkę. Nacinamy a nie przecinamy to dość ważne. Pozostały czosnek kroimy w słupki i wsadzamy w nacięcia. Całość posypujemy jeszcze majerankiem. Wkładamy do formy do pieczenia , zakrywamy folią lub pokrywką od formy i pieczemy ok.40 min w 180C . Po tym czasie zdejmujemy folię lub pokrywkę i dopiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok.10 min zanim je pokroimy żeby zatrzymać soki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować