Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami

4.49 (197 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Swojskie wyroby smakują najlepiej! Aromatyczny boczek z mnóstwem ziół - w sam raz na pyszną kolację

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,2 kg boczku bez skóry
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki majeranku
    po 1/2 łyżeczki :papryki ostrej, bazylii, oregano, gorczycy, kolendry, kozieradki, pieprzu
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy osuszamy. Lekko nacinamy wierzch w kratkę.
  • 2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Nacieramy boczek. Posypujemy solą i pozostałymi przyprawami.
  • 3. Rolujemy mięso i wkłądamy do siatki wędliniarskiej albo ciasno obwiązujemy sznurkiem. Zawijamy dodatkowo w folię spożywczą i chłodzimy najlepiej całą noc.
  • 4. Na patelni tozgrzewamy smalec i obsmażamy boczek. Zawijamy w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 5. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy ok 1,5 godziny. Studzimy. Smaczego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować