Biszkoptowy "Salceson"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę, rynienkę:


    3 jajka
    80 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
    100 g cukru
    2 płaskie łyżki dobrego kakao
    3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka)
    1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Biszkopty Ciasto

Biszkoptowy "salceson" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
    2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
    3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy.
    Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Orzechy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować