Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na małą keksówkę, rynienkę:
3 jajka
80 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
100 g cukru
2 płaskie łyżki dobrego kakao
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka)
1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych )
Biszkoptowy "salceson" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
Komentarze