ciasto "słodkie usta"

4.51 (198 ocen)

  • 2 godz.

Choć składa się z niewyszukanych składników, wygląda bardzo efektownie i przyciąga wzrok. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto murzynkowe:

    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek wody
    4 jajka
    32 okrągłe biszkopty
    2 łyżki twardej marmolady
    na piankę:

    300 ml śmietanki kremówki
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    dodatkowo:
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Ciasto "słodkie usta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Odrobinę ciasta wylać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną ale płynną galaretką. Piankę wyłożyć na ciasto. Pozostałą galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować