REKLAMA

CIASTO GRUSZKOWE MAMBO Z GRUSZKAMI I KREMEM

wyświetlono: 37742 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami, kremem budyniowym i śmietanową pianą.Idealne na każdą porę roku!

opublikowany: 25.12.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 21x33 )

    BISZKOPT:
    * jajko - 5 szt
    * cukier - 5 łyżek
    * mąka krupczatka - 5 łyżek
    * mąka ziemniaczna - 1 łyżka
    * kakao - 1 łyżka
    * olej - 1 łyżka
    * proszek do pieczenia -1 łyżeczka

    MASA BUDYNIOWA:
    * mleko - 0,5 l
    * biudyń waniliowy z cukrem - 1 op
    * mąka krupczatka - 1 czubata łyżka
    * cukier waniliowy - 1 op
    * żółtko - 2 szt
    * masło - 200 g
    * cukier - 0,5 szkl

    PIANKA ŚMIETANOWA :
    * śmietana - 36% - 0,5 l
    * cukier puder - 3 łyżki
    * żelatyna - 2 łyżki

    WARSTWA GRUSZKOWA:
    * gruszki - ok. 4-5 szt
    * galaretka agrestowa - 2 szt
Ocena:

(średnia 4.47 z 186 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka.

    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wlewamy olej , mieszamy.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 35 minut.

    MASA BUDYNIOWA:

    Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy z cukrami oraz masłem.

    W zimnym roztrzepujemy żółtka, proszek budyniowy oraz mąkę, wlewamy na gotujące się mleko, grzejemy ok. 4-5 minut ciągle mieszając.

    Ciepła masę wylewamy an wystudzony kakaowy biszkopt., wkładamy do lodówki.

    WARSTWA GRUSZKOWA:

    Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody., studzimy, odstawiamy do tężenia.

    Do tężejącej dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i wylewamy na zi,mną masę budyniową.

    Wkładamy ponownie do lodówki.

    PIANKA ŚMIETANOWA:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku – bardzo dokładnie mieszamy.

    Piankę wykładamy na warstwę gruszkową, odstawiamy do lodówki.

    Ciasto dodatkowo może,my udekorować kakao.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zielony liść zielony liść

Ciasto z gruszkami

Przepis podpatrzony w internecie. Trochę przeze mnie zmodyfikowany.

kategoria: Ciasta biszkopt kakaowy Desery biszkopty opublikowany: 29.09.2014 | wyświetlono: 8922 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anna Majchrowska Anna Majchrowska

Ciasto gruszkowe z delikatnym kremem budyniowym

Murzynek z gruszkami przykryty delikatnym kremem budyniowym.

kategoria: Ciasta murzynek Desery opublikowany: 12.11.2014 | wyświetlono: 1107 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE