Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 duże orzechowe wafle w czekoladzie
Sól.
Masa:
Słoik masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 wafle orzechowe w czekoladzie
Pół kilo sera z wiaderka
Pół szklanki cukru pudru
Kostka masła
Dodatkowo
2 tabliczki czekolady deserowej
2 paczki draży białych i 2 ciemnych
Biszkopt z wafelkami i kremem z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę i kakao. Na końcu pokrojone w kostkę wafelki. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach ok 35 minut.
Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masła orzechowego a następnie ser. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę wafelki. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Druga część na wierzch. Na końcu wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy drażami.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia
Komentarze