Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;)

Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka

    1 szkl cukru

    4 łyżki puree z dyni hokkaido

    3/4 szkl maki pszennej

    łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    1/4 łyżeczki cynamonu


    Krem z masłem orzechowym:

    250 g mascarpone

    330 ml śmietanki 30%

    śmietan-fix

    3 łyżki cukru pudru

    3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków


    gorzka czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty

Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

    Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia.


    Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować.


    Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Dynia Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować