Bigos to danie, które doskonale sprawdza się na świątecznym stole. Można przygotować go już teraz i zamrozić. W święta wystarczy wyjąć z zamrażarki, odgrzać i można delektować się jego wspaniałym smakiem i aromatem :)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej (1/2 sporej główki)
750 g kiełbasy polskiej wędzonej
750 g kiełbasy śląskiej delikatesowej (cienkiej)
1 duża cebula
duża garść grzybów suszonych
3 małe jabłka
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
8 jagód jałowca
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżeczki wegety natur
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżka pieprzu ziołowego
pieprz mielony do smaku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej z dodatkiem jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kapustę szatkujemy.
Grzyby płuczemy i moczymy w 2 szklankach ciepłej wody, następnie grzyby wyjmujemy i kroimy na nieduże kawałki.
Wodę, w której moczyły się grzyby zagotowujemy i wkładamy do niej poszatkowaną kapustę. Gotujemy na półmiękko.
Kiełbasę polską zalewamy 3 szklankami wrzątku, zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki.
Do wywaru z parzenia kiełbasy wkładamy lekko odciśniętą kapustę kiszoną i gotujemy na półmiękko.
2.Podgotowaną kapustę białą i kiszoną łączymy, dodajemy grzyby, wegetę natur, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i jałowiec, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, rumienimy ją na oleju i dodajemy do bigosu. Dodajemy także kiełbasę śląską pokrojoną w grubsze plasterki i przygotowana kiełbasę polską. Wszystko razem gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem ziołowym i czarnym, dodajemy koncentrat pomidorowy i obrane i starte na tarce jabłka. Jeszcze chwilę gotujemy.
Komentarze