Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej z dodatkiem jabłka

4.75 (8 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bigos to danie, które doskonale sprawdza się na świątecznym stole. Można przygotować go już teraz i zamrozić. W święta wystarczy wyjąć z zamrażarki, odgrzać i można delektować się jego wspaniałym smakiem i aromatem :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    1 kg kapusty białej (1/2 sporej główki)
    750 g kiełbasy polskiej wędzonej
    750 g kiełbasy śląskiej delikatesowej (cienkiej)
    1 duża cebula
    duża garść grzybów suszonych
    3 małe jabłka
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    8 jagód jałowca
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    2 łyżeczki wegety natur
    1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    pieprz mielony do smaku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej z dodatkiem jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kapustę szatkujemy.
    Grzyby płuczemy i moczymy w 2 szklankach ciepłej wody, następnie grzyby wyjmujemy i kroimy na nieduże kawałki.
    Wodę, w której moczyły się grzyby zagotowujemy i wkładamy do niej poszatkowaną kapustę. Gotujemy na półmiękko.
    Kiełbasę polską zalewamy 3 szklankami wrzątku, zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki.
    Do wywaru z parzenia kiełbasy wkładamy lekko odciśniętą kapustę kiszoną i gotujemy na półmiękko.
  • 2. Podgotowaną kapustę białą i kiszoną łączymy, dodajemy grzyby, wegetę natur, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i jałowiec, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, rumienimy ją na oleju i dodajemy do bigosu. Dodajemy także kiełbasę śląską pokrojoną w grubsze plasterki i przygotowana kiełbasę polską. Wszystko razem gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem ziołowym i czarnym, dodajemy koncentrat pomidorowy i obrane i starte na tarce jabłka. Jeszcze chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować