Bigos ze słodkiej kapusty

  • wyświetlono: 10806 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Mój mąż jest wielkim fanem bigosu ze słodkiej kapusty i to zazwyczaj on go przygotowuje. Bigos ze świeżej kapusty ma nieporównywalny smak niż przygotowywany z kapusty kiszonej. Warto przygotować bigos ze słodkiej kapusty z grzybami. W szczególności, gdy jest się prosto po grzybobraniu. Tradycyjny bigos ze słodkiej kapusty wyśmienicie smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami lub kromką świeżego chleba. Oto prosty przepis na bigos ze słodkiej kapusty.

wiola
  • 100min

Składniki

bigos ze słodkiej kapusty z mięsem - składniki:
główka słodkiej kapusty
1/2 kg mięsa z łopatki
marchew
cebula
sól
majeranek
kminek
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
olej
ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia bigosu

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos ze słodkiej kapusty

  • 1. Bigos ze słodkiej kapusty - przepis:
    Kapustę na tradycyjny bigos ze słodkiej kapusty siekam dość grubo i lekko solę, by puściła sok. Następnie mięso kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni, na oleju. Cebulę kroję w grubą kostkę i dodaję do mięsa. Razem podsmażam. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. W garnku nastawiam około 2 l wody. Dodaję kuleczki ziela i pieprzu oraz liście laurowe. Następnie dodaję kapustę. Kiedy kapusta opadnie dodaję marchewkę i całą zawartość patelni. Potem bigos ze słodkiej kapusty duszę na wolnym ogniu około godziny. Na koniec doprawiam solą, szczyptą kminku i majeranku oraz słodkiej papryki. Dodaję także łyżkę koncentratu pomidorowego. Jeśli ktoś lubi można sos zagęścić odrobiną mąki. Bigos ze słodkiej kapusty jest gotowy do podania.

Wiele osób zastanawia się, jakie należy dodać przyprawy do bigosu ze słodkiej kapusty. Najczęściej są to korzenne przyprawy, które znane są z tradycyjnego bigosu wigilijnego. Stąd częsty dodatek kminku, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego, a także ziaren czarnego pieprzu. Aby przyprawy nie straciły aromatu, należy przesypywać je do specjalnych słoików i ozdobić etykietą. Niezwykle estetycznie będą wyglądać słoiki opisane za pomocą samoprzylepnych etykiet opatrzonych ozdobnym pismem. Gdy już przystąpimy do gotowania bigosu, warto sięgnąć po garnek o grubym, nieprzywierającym dnie oraz po szatkownicę do równomiernego pokrojenia kapusty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakibigostani obiadbigos ze słodkiej kapustykapusta biała na obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: nataliaa92

Bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę uważam za...

Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

Dodane przez: Gregorhspeed

Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty...

Bigos "pekiński"

Dodane przez: Cukiereczek

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej przypomina...

Bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: myszka23

Bigos z kiszonej kapusty

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy...

Bigos z białej kapusty

Dodane przez: luna19

Bigos z białej kapusty

bigos szybki i prosty

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi

Dodane przez: Goszka

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi

Krokiet to potrawa, która składa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE