Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 72 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty. Gotowany 3 dni, większą część bigosu zapasteryzowano w słoikach.

  • 72 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta słodka 5 kg
    kapusta kiszona 2,5 kg (domowego kiszenia)
    pieczarki 1 kg
    kiełbasa śląska 6 szt.
    boczek wędzony 20 dag
    mięso wieprzowe 1,2 kg
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki
    przecier pomidorowy 400 ml
    sól
    pieprz
    majeranek
    liście laurowe 4 szt.
    ziele angielskie 8 szt.
    natka pietruszki
    natka lubczyku
    łodyżki z naci (związane)
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. 1. Pierwszy dzień gotowania:

    Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, domową pastę rosołową, natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki z naci i wlewamy 1 litr wody. Całość gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Po dwugodzinnym gotowaniu wyjmujemy łodyżki z naci. Po południu zagotowujemy i gotujemy godzinę.
  • Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. 2. Drugi dzień gotowania:

    Z rana zagotowujemy kapustę, dodajemy pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę mięso, gotujemy 1 godzinę. Po południu ponownie zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę.
  • Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty. 3. Trzeci dzień gotowania:

    Poranne gotowanie też wynosi 60 minut. Po 60 minutach gotowania dodajemy odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Po dodaniu gotujemy ponownie godzinę. W gotowaniu po południowym dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy ponownie godzinę. Po czasie gotowania możemy gorący bigos przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i za pasteryzować większą jego część a pozostały bigos podać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować