Zapraszam na smaczny bigos. Przygotowany z kiszonej kapusty z dodatkiem dyni, białej kiełbasy i pomidorów. Polecam do drugiego dania lub z pieczywem.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,300 g kiszonej kapusty
500 g dyni
0,5 l wody
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
420 g pomidorów
600 g białej kiełbasy
1 duża cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól do smaku
pieprz do smaku
Bigos z kapusty kiszonej z dynią i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dyni usuwamy pestki i obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
W międzyczasie sparzamy pomidory i wkładamy do zimnej wody, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę, kiełbasę i pomidory dokładamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem przez 10 minut.
Komentarze