Bigos z cukinii z papryką

4.67 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiaj moja rodzinka miała ochotę na bigos z cukinii, więc co było w lodówce wykorzystałam właśnie do tego bigosu.
Przepisów na bigos z cukinii jest mnóstwo, tak więc ja dzisiaj podaję jaki bigos ja przygotowałam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia 1 szt,
    marchewka 1 szt,
    kiełbasa śląska 2 szt,
    parówki cienkie 4 szt,
    cebula 1 szt,
    papryka czerwona 1 szt,
    pomidory krojone z puszki 1 puszka,
    olej 3 łyżki,
    bulion 1 szkl,
    słodka mielona papryka 1 łyżka,
    liście laurowe 2,
    ziele angielskie 4- 5 ziarenek,
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z cukinii z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, osuszyć odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć.

    Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia.
    Podsmażać do zeszklenia cebuli.
    Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, umytą , osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
    Podsmażać około 10 minut pod przykryciem.
    Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę , liście laurowe i ziele angielskie.
    Podsmażać kolejne 5 minut, dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii.
    Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z cukinii

To może cię zainteresować