Dzisiaj moja rodzinka miała ochotę na bigos z cukinii, więc co było w lodówce wykorzystałam właśnie do tego bigosu.
Przepisów na bigos z cukinii jest mnóstwo, tak więc ja dzisiaj podaję jaki bigos ja przygotowałam.
Bigos z cukinii z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, osuszyć odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia.
Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, umytą , osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę , liście laurowe i ziele angielskie.
Podsmażać kolejne 5 minut, dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii.
Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Komentarze