Barszcz szczawiowy

4 (1 ocen)

  • 2 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wolicie zupę szczawiową czy barszcz szczawiowy i osobno ziemniaki ze skwarkami ? U nas lubimy obie wersje choć barszcz jest o wiele smaczniejszy a do tego ziemniaczki koniecznie okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny wieprzowej

  • 2 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kawałek tłuszczu gęsiego lub łyżka smalcu z gęsi,

    1 mała marchew,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    3 czubate łyżki śmietany 18 %,

    2,5 łyżeczki cukru,

    1 łyżka mąki pszennej,

    1 szczypta pieprzu czarnego mielonego,

    1 słoik swojskiego szczawiu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać tłuszcz gęsi lub smalec gęsi, marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości marchwi, jak już marchew jest wystarczająco miękka wtedy dodać przygotowany szczaw czyli przełożyć go do wywaru wraz z całą zawartością ze słoika i chwilę pogotować na małym ogniu
  • barszcz 2. W międzyczasie gdy wywar gotuje się na małym ogniu ( nie wygląda zachęcająco ale ale efekt końcowy jest powalający ), przygotować śmietanę z mąką i cukrem do słoika przełożyć śmietanę wsypać cukier i mąkę zalać przegotowaną zimną wodą i wszystko razem wymieszać ( przygotowuję w słoiku ponieważ wszystko wymiesza się równomiernie i nie będzie grudek ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującego się szczawiu, wymieszać i lekko zagotować doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Wyłączyć gaz i posypać szczyptą pieprzu naturalnego
  • barszcz 3. Ugotowany barszcz szczawiowy podałam z jajkiem ugotowanym na twardo oraz osobno ziemniaki okraszone skwarkami ze słoniny wieprzowej. Barszcz pomimo że bez mięsa wyszedł przepyszny a czym dłużej postoi tym bardziej jest smaczniejszy i kwaśniejszy, można również podać ziemniaki ze skwarkami na środku talerza i po bokach wlać ugotowany barszcz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować