Barszcz biało-szczawiowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
    masło
    cebula
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    półtora l bulionu warzywnego
    2 białe kiełbasy
    liść laurowy
    ziarenko ziela angielskiego
    słoiczek siekanego szczawiu
    zakwas na barszcz biały z butelki
    ząbek czosnku
    śmietana kremówka
    sól
    pieprz
    koperek
    6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz biało-szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz biało-szczawiowy 1. Rozgrzałem w garnku 2 łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały.
    Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut.
    Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze sporą ilością posiekanego koperku. Każdą porcję udekorowałem połówkami jajka ugotowanego na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować