Barszcz szczawiowy z jajkiem

4.2 (5 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezonowa, bardzo szybka w przygotowaniu, kwaśna zupa ze szczawiu. Na ciepło jak i również na zimno świetnie smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Podana schłodzona w szklance będzie idealnym chłodnikiem.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki młodych liści szczawiu
    2 łyżki masła klarowanego
    3,5 l rosołu lub bulionu
    500 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    Jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz szczawiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno.
    Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć szczaw.
  • 2. W garnku zagotować rosół /bulion, dodać szczaw, doprawić solą i pieprzem.
    Gotować 5 min.
  • 3. Śmietanę rozmieszać z mąką i chochlą wywaru z zupy, przelać do garnka.
    Gotować kolejne 2-3 minuty.
  • 4. Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.

Porady

Gdyby zupa wyszła za mało kwaśna można dolać odrobinę octu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować