Pyszna i zdrowa zupa. Zachwyca nie tylko smakiem ale również prostotą i łatwością przygotowania. Z dodatkiem jajka tworzy wyjątkowo smaczne danie. Idealna na obiad.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag szczawiu,
2 lity bulionu (mięsnego lub warzywnego),
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła (do podsmażenia szczawiu),
1 mały kubek śmietany,
2 łyżki maki,
ok. ½ szklanki zimnej wody,
sól, pieprz, naturalna Vegeta,
Barszcz szczawiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szczawiu płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i podsmażamy na oliwie z masłem, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy jeszcze ok. 4 min na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku według uznania.
Zimna wodę mieszamy dokładnie z mąka i śmietaną, a następnie dodajemy do zupy i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo. Możemy tez dodać ugotowane ziemniaki. Smacznego!
Komentarze