Barszcz szczawiowy z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa zupa. Zachwyca nie tylko smakiem ale również prostotą i łatwością przygotowania. Z dodatkiem jajka tworzy wyjątkowo smaczne danie. Idealna na obiad.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag szczawiu,
    2 lity bulionu (mięsnego lub warzywnego),
    2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła (do podsmażenia szczawiu),
    1 mały kubek śmietany,
    2 łyżki maki,
    ok. ½ szklanki zimnej wody,
    sól, pieprz, naturalna Vegeta,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz szczawiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szczawiu płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i podsmażamy na oliwie z masłem, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy jeszcze ok. 4 min na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku według uznania.
    Zimna wodę mieszamy dokładnie z mąka i śmietaną, a następnie dodajemy do zupy i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo. Możemy tez dodać ugotowane ziemniaki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować