Barszcz chrzanowy na wędzonce

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Taki barszcz chrzanowy ugotowałam na śniadanie Wielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 gram wędzonych żeberek
    0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
    1 cebula
    1,5 szklanka świeżo utartego chrzanu
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Sól, pieprz
    Majeranek
    2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej do zagęszczenia
    0,5 szklanki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz chrzanowy na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy żeberka wędzone, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować