Barszcz chrzanowy z szarą renetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szt szarej renety
    1 cebula
    1 marchewka
    4 ziemniaki
    2 pętka białej kiełbasy
    1 l bulionu drobiowego
    4 jajka
    kieliszek białego wytrawnego wina
    pół szklanki śmietany 18 %
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki startego chrzanu
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    sok z cytryny
    1 łyżka majeranku
    liść laurowy
    5 ziaren pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    cukier
    sól
    biały pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz chrzanowy z szarą renetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz chrzanowy z szarą renetą 1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół.
    Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
    Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
    Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
    Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
    Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.
    Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
    Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
    Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować