Barszcz biały na zakwasie z kaszą.

4.5 (165 ocen)

  • 10 min

To jest przepis na barszcz z naturalnego zakwasu żytniego z dodatkiem kaszy w chlebku. Ta zupa króluje na stole w mojej rodzinie od wielu pokoleń.

  • 10 min

Składniki:

  • Naturalny zakwas z mąki żytniej (bez dodatku octu)! Najlepiej z otrębami
    pół szklanki kaszy jęczmiennej firmy kupiec
    4 białe kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżeczki majeranku
    2 kostki rosołowe na boczku
    Jajka – dowolna ilość.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Barszcz biały na zakwasie z kaszą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażamy cebulę i kiełbasę.
  • 2. Zagotowujemy ¾ garnka wody (około 4 – 5 l) z rosołkami na boczku i dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę. Gotujemy kiełbasę przez około 20 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy kaszę jęczmienną z liściem laurowymi, zielami angielskim i ząbkami czosnku.
  • 4. Gdy kasza będzie miękka wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.
  • 5. Na koniec przyprawiamy majerankiem i pieprzem. Barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Porady

Zupę możemy zabielić wcześniej zahartowaną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować