Zakwas na biały barszcz

5 (152 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na Wielkanoc albo żurek, albo biały barszcz zagości na naszych stołach. Żurek jest bardziej ostry, a barszcz nieco delikatniejszy. Zakwas na żurek robimy z mąki żytniej, a na barszcz z mąki pszennej.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 łyżek z górką mąki pszennej typ 1850 graham
    ciepła woda
    2 ząbki czosnku
    3 kulki ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka soku spod kiszonych ogórków
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zakwas na biały barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do litrowego słoika wsypać mąkę. Dodać obrany czosnek. ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe. Nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoika. Pomieszać. Dodać łyżkę kwasu spod kiszonych ogórków. Słój przykryć gazą, albo bawełnianą ściereczką i zawiązać sznurkiem, albo założyć gumkę, Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W tym czasie można poruszyć słoikiem kilka razy. Po ukwaszeniu wstawić do lodówki.
    Przed użyciem zakwas trzeba przecedzić.
    Smacznego.

Porady

Do zakwasu można dodać łyżkę majeranku. Ja dodaję już tylko do barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować