Barszcz biały na zakwasie

4.5 (170 ocen)

Tego barszczu nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole.

Składniki:

  • ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY:

    5 łyżek mąki pszennej razowej
    1/2 l przegotowanej letniej wody
    3-4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego

    WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:

    ok. 2 litry wody
    ok/ 1/2 kg żeberek wieprzowych
    ok. 200 g wędzonych żeberek lub innej wędzonki
    ok. 200 g wędzonego boczku
    2-3 pętka białej kiełbasy
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por lub cebula
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe

    DODATKOWO:

    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka chrzanu ze słoiczka
    150 ml śmietanki 18% do zup
    sól, pieprz
    4-6 ugotowanych na twardo jaj
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Barszcz biały na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAKWAS:
    Mąkę wsypać do słoika. Zalać letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na kuchennym blacie na 2-3 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Poznamy go po ładnym kwaskowatym smaku i zapachu.
  • 2. WYWAR:
    Żeberka surowe zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać wędzone żeberka lub inną wędzonkę i obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy. Gotować chwilę, po czym wlać zakwas (wcześniej zlany, bez mąki).
  • 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy razem z łyżką chrzanu. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu do zupy wlać zahartowaną śmietankę. Wlać ją ostrożnie i powoli, żeby zupa się nie zważyła. Gotowy barszcz podawać z ugotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Biała kiełbasa Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować