Tego barszczu nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole.
Składniki:
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY:
5 łyżek mąki pszennej razowej
1/2 l przegotowanej letniej wody
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY:
ok. 2 litry wody
ok/ 1/2 kg żeberek wieprzowych
ok. 200 g wędzonych żeberek lub innej wędzonki
ok. 200 g wędzonego boczku
2-3 pętka białej kiełbasy
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por lub cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
DODATKOWO:
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
150 ml śmietanki 18% do zup
sól, pieprz
4-6 ugotowanych na twardo jaj
Barszcz biały na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZAKWAS:
Mąkę wsypać do słoika. Zalać letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na kuchennym blacie na 2-3 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Poznamy go po ładnym kwaskowatym smaku i zapachu.
2.WYWAR:
Żeberka surowe zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać wędzone żeberka lub inną wędzonkę i obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać nakłute widelcem pętka białej kiełbasy. Gotować chwilę, po czym wlać zakwas (wcześniej zlany, bez mąki).
3.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy razem z łyżką chrzanu. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na końcu do zupy wlać zahartowaną śmietankę. Wlać ją ostrożnie i powoli, żeby zupa się nie zważyła. Gotowy barszcz podawać z ugotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy.
Komentarze